Nieuwsbrief Kansrijke Start - heeft de toekomst!

We gaan richting het einde van het jaar 2020, de laatste weken vliegen voorbij! Terwijl wij in volle voorbereiding zijn voor de online conferentie op 9 februari 2021, nemen wij jullie graag mee in een aantal mooie nieuwsberichten en updates van de afgelopen maand. Check onderaan deze nieuwsbrief de agenda voor activiteiten die plaatsvinden in 2020 en 2021!

In deze nieuwsbrief een save the date voor de landelijke conferentie Kansrijke Start met wat meer informatie over de inhoud van het programma. De interactieve landkaart lokale coalities Kansrijke Start heeft een update gehad en er staat een aantal nieuwe items op onze website, zoals de workshop die we hebben gegeven tijdens de Voor De Jeugd Dag en een video van Eric Steegers over de invloed van armoede op het ongeboren kind. Daarnaast gingen we in gesprek met Koos van der Velden, Symone Dettmar en Bart Looman over het belang van een community aanpak binnen het actieprogramma Kansrijke Start. Nu de verbinding is gelegd tussen het medisch en sociaal domein roepen zij op tot het versterken van het gemeenschapsgericht werken.


Nog niet ingeschreven voor deze maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je hier in.

Save the date: 9 februari 2021 conferentie "Kansrijke Start heeft de toekomst!"

Sinds de aftrap van het actieprogramma in september 2018 is er een duidelijke Kansrijke Start - beweging op gang gekomen. Inmiddels werken in 275 gemeenten professionals uit het medisch en sociaal domein samen aan het bouwen van lokale coalities Kansrijke Start. Allemaal met als doel om meer kinderen in kwetsbare gezinnen tijdens de 1e 1000 dagen van hun leven een betere start te geven.

Elk jaar organiseert VWS samen met Pharos en het College Perinatale Zorg (CPZ) een landelijke conferentie om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Vanwege corona zal de conferentie dit jaar als een online-evenement worden georganiseerd. Het doel van deze editie is delen wat er tot nu toe bereikt is en elkaar inspireren hoe we de samenwerking rondom de 1e 1000 dagen verder kunnen versterken. Daarnaast richten we onze blik ook op de toekomst: hoe kunnen we de Kansrijke Start – aanpak zo goed mogelijk borgen? Net zoals afgelopen edities richt de landelijke conferentie zich op alle (potentiële) partners van de lokale coalities.

Onderdelen van de conferentie zullen zijn:

  • Live talkshow met afwisselende tafelheren en –dames waaronder Staatssecretaris Paul Blokhuis
  • Een carrousel van boeiende inspiratiesessies
  • Het laten zien van inspirerende voorbeelden in het land
  • Het gesprek over de borging van Kansrijke Start in de toekomst

De officiële uitnodiging met de mogelijkheid u aan te melden en meer informatie over het programma volgt, maar noteer dinsdagmiddag 9 februari van 14.00 tot 17.00 vast in uw agenda.
Wij kijken uit naar uw deelname!

Beeld: ©Hollandse Hoogte

Update interactieve landkaart lokale coalities Kansrijke Start

Hoe mooi is het om rechtstreeks contact te kunnen hebben met een gemeente over hun aanpak rondom Kansrijke Start! De interactieve landkaart heeft weer een update gehad, de contactgegevens per gemeenten zijn beschikbaar op onze website. We hopen uiteraard dat nog meer gemeenten bereid zijn om dit door te geven, zodat iedereen elkaar nog makkelijker kan vinden.

Wilt u ook met naam en contactgegevens op deze kaart vermeld worden? Of heeft u nuttige documenten op een website staan? Geef deze gegevens en toestemming voor het gebruik hiervan via deze link door. We zullen de landkaart regelmatig updaten met gegevens die nieuw binnenkomen.

Bekijk de interactieve landkaart

Beeld: ©RIVM

Terugkijken workshop: “Wat is er nodig voor een Kansrijke Start?”

Maandag 2 november vond de Voor de Jeugd Dag plaats. Angela Uijtdewilligen (programmamanager Kansrijke Start) en Krista Okma (adviseur van het landelijke expertisecentrum Pharos) vertelden in deze sessie meer over het landelijk actieprogramma Kansrijke Start.

Met inmiddels 275 lokale coalities Kansrijke Start in heel Nederland laten ze zien wat er in de lokale coalities gebeurt en hoe je met een lokale coalities in contact kan komen.

De workshop is terug te zien via deze link.

Workshop Kansrijke Start
Beeld: ©Kansrijke Start

Kansrijke Start, kansrijker door met gemeenschap

In een community aanpak halen ouders kennis en steun in eerste instantie uit hun directe omgeving. Sociale steun vanuit een informeel netwerk werkt als een beschermende factor. Juist bij kwetsbare groepen is het van belang om formele en informele zorg met elkaar te verbinden.

In gesprek met Koos van der Velden, hoogleraar publieke gezondheid en lid van de Landelijke coalitie Kansrijke Start, Symone Detmar onderzoeker en hoofd programma Preventie en Gezondheid Jeugd bij TNO en Bart Looman, adviseur en programmamanager bij Pharos van o.a. het programma Gezond opgroeien. Zij zijn van mening dat dit hét moment is om in het actieprogramma Kansrijke Start de community meer te betrekken en te versterken.

Lees het volledige artikel hier.

De kracht van een prenataal huisbezoek

Al vóór de geboorte wordt de basis gelegd voor de groei, ontwikkeling en gezondheid van het kind op latere leeftijd. Daarom is prenatale zorg zo ontzettend belangrijk, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. 'Hoe beter de vroege ontwikkeling verloopt, hoe groter de kans dat het kind zijn of haar volledige potentie kan ontwikkelen.'

Lees het artikel hier.

Coronastress heeft levenslange gevolgen voor de allerkleinsten

Er moet in deze coronacrisis meer aandacht komen voor belangen van (ongeboren) baby’s en kinderen tot en met twee jaar. ‘De allerjongsten hoor je niet, maar hun achterstand is straks niet meer in te halen’, zegt Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid bij de Universiteit van Amsterdam.

Lees verder.

De invloed van je postcode...

Wie had dat kunnen bedenken dat je postcode misschien wel belangrijker is dan je DNA. Wat is de invloed van armoede op het ongeboren kind? Eric Steegers van het ErasmusMC legt heel het helder uit bij talkshow Er is genoeg.

Bekijk de video.

Column en vlog Tilburg: Met elkaar aan de slag in de wijk voor de kinderen

Een Goede Start is voor iedereen heel belangrijk. Dat werd ons al snel duidelijk in gesprekken met inwoners en professionals. Een Goede Start is niets meer of minder dan het recht voor ieder kind om veilig, gezond en gelukkig op te groeien. Om te leren, spelen en te ontdekken, in de wetenschap dat er altijd iemand is bij wie je terecht kunt. Daarom is het belangrijkste uitgangspunt in onze aanpak van het programma Kansrijke Start: het kind staat centraal. Altijd.

Lees hier de volledige column en bekijk de vlog van de lokale coalitie gemeente Tilburg!

CenteringPregnancy voor Eritrese vrouwen wint de Avicennaprijs 2020

Mooi nieuws voor Kansrijke Start: Centering Pregnancy voor Eritrese zwangeren wint de Avicennaprijs 2020! Dit is bekendgemaakt tijdens het online congres 'Transculturele psychiatrie' van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Jury Avicennaprijs: “CenteringPregnancy voor Eritrese zwangeren is een belangrijk project voor zwangere vrouwen die nog maar kort in Nederland zijn en voor wie extra steun, van elkaar en van een verloskundige, een grote meerwaarde heeft."

Verloskundige Anne Bedaux en haar cobegeleider Amy Welde Selase zijn enorm trots op de prijs. Ze hopen in de toekomst nog veel meer Eritrese zwangeren te kunnen bereiken.

Lees het volledige nieuwsbericht hier.

Betrouwbare en begrijpelijke informatie voor zwangeren in Dordrecht

Hoe bieden we vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap, betrouwbare en begrijpelijke informatie? Dit was een van de vragen van de Dordtse coalitie Kansrijke Start. Informatie is nu vaak versnipperd en jonge (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie kunnen soms moeilijk bepalen welke informatie betrouwbaar is. De oplossing werd gevonden in een begrijpelijke en toegankelijke website. Op de site vinden (aanstaande) ouders beknopte informatie over de zwangerschap en de zorg voor, en opvoeding van hun kind. In taal die voor alle (aanstaande) ouders begrijpelijk is. De site werd getest door jonge moeders, laaggeletterde- en vluchtelingenvrouwen.

Lees meer over dit praktijkvoorbeeld uit Dordrecht op de website van Pharos.

Dordrecht zwangeren
Beeld: ©Pharos

Betrekken van (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie

Hoe betrek je (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie bij de aanpak Kansrijke Start in jouw coalitie? Dat is de centrale vraag tijdens de online inspiratiesessie van Pharos op 10 december a.s. van 14.00 – 15.30 uur. De wensen en behoeften van deze ouders, leveren waardevolle informatie op om de startkansen van jonge kinderen te verbeteren.

Bent u als beleidsambtenaar betrokken bij, of trekker van een coalitie Kansrijke Start? Of werkt u als professional in het sociaal domein, de geboortezorg of jeugdgezondheidszorg aan het verbeteren van de lokale aanpak rond de eerste 1000 dagen? Schrijft u zich dan hier in voor deze gratis online bijeenkomst.

Corona informatie over opvoeden en zwangerschap

Veel mensen hebben moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Begrijpelijke informatie over de coronamaatregelen is daarom van groot belang. Pharos heeft de landelijke maatregelen vertaald naar begrijpelijke informatie in beeld en in taal. Zo is er o.a. informatie over het thema Zwangerschap en het corona virus en over Positief opvoeden als iedereen thuis moet blijven. De informatie is in verschillende talen beschikbaar en wordt regelmatig geactualiseerd.

Opvoeden en zwangerschap corona
Beeld: ©Pharos

Slimmer Zwanger erkend door het RIVM

Goed nieuws voor het online leefstijl- en coachingsprogramma Slimmer Zwanger van het Erasmus MC! Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dit erkend als bewezen effectief voor stellen die gezond zwanger willen worden of al zijn. ‘Dit is dé cruciale stap om Slimmer zwanger in het basispakket van alle verzekeraars te krijgen en voor iedereen toegankelijk te maken’, aldus Prof.dr. Régine Steegers-Theunissen, hoogleraar periconceptie epidemiologie en initiatiefnemer, van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC in Rotterdam.

Meer lezen? Zie dit artikel in Amazing Erasmus

Vierde podcast Geweld hoort nergens thuis (GHNT)

Blijvend Veilig floreert bij ‘professionele vriendschap’

Eén professional is en blijft betrokken zo lang als dat nodig is, je zit als het ware op de bank, dat is hét basis principe binnen de aanpak Blijvend Veilig in Amsterdam. Hanneke Bakker, bestuurder Blijf Groep, en Marjan Koopman, programmadirecteur Samen Doen praten hierover in de vierde GHNT podcast: Blijvend Veilig floreert bij ‘professionele vriendschap’. Om dit in praktijk te brengen stappen deze beide bestuurders over de schaduw van hun eigen organisatie heen om het professionals mogelijk te maken om vanuit dit principe hun werk te doen binnen multi-probleemgezinnen waar onveiligheid is.

Luister hier de vierde GHNT podcast (ook eerdere podcasts zijn hier nog te beluisteren).

Beeld: ©Programma icoon Geweld hoort nergens thuis

Nieuwe interactieve kansenkaart toont kansenongelijkheid in Nederland

Hebben kinderen uit verschillende wijken in Nederland dezelfde kansen om de maatschappelijke ladder te beklimmen? Wetenschappers van Erasmus School of Economics onderzochten deze vraag en komen tot de conclusie dat het inkomen in het latere leven sterk samenhangt met de wijk waar je als kind opgroeit. Zij brachten de verschillen per wijk letterlijk in kaart op een interactieve KansenKaart.

Lees het volledige nieuwsbericht via deze link.

Praten over de moeilijke kanten van het ouderschap

Opvoeden is een proces van vallen en opstaan. Toch ervaren ouders soms een drempel om te praten over de moeilijke kanten van het ouderschap. Het regionale leernetwerk Veilig Opgroeien VONK zet zich in om het taboe rondom de complexiteit van opvoeden te doorbreken. Dit doet zij bijvoorbeeld met een podcast, filmserie en workshop, waarin ouders en professionals hun verhalen delen. De tweede film van het leernetwerk ging afgelopen week in première.

Lees meer.

Met kennis effectiever opvoedingssteun bieden

Het onderzoek van het Consortium Integratie Kennisbevordering Effectiviteit Opvoedonzekerheid (CIKEO) heeft meer inzicht opgeleverd in de zorgen van ouders over de opvoeding en in de effectieve elementen van opvoedprogramma’s. Deze kennis maakt meer vraaggerichte steun aan ouders en beter advies aan gemeenten mogelijk.

Lees de publicatie met de uitkomsten.

Subsidieoproep Zwangerschap en geboorte

Het programma Zwangerschap en geboorte van ZonMw heeft een nieuwe subsidieoproep opengesteld. Bekijk de mogelijkheden om met onderzoek bij te dragen aan de gezondheid voor moeder en kind rond zwangerschap en geboorte. Deze ronde biedt ook mogelijkheden voor onderzoek naar de organisatie van integrale geboortezorg, over preventie in de geboortezorg, voor implementatieonderzoek, follow-up onderzoek van effectief gebleken interventies en onderzoek naar ongewenste praktijkvariatie passend binnen de keten van integrale geboortezorg. Tot 9 februari 2021 is het mogelijk een projectidee in te dienen.

Bekijk de subsidieoproep.