Prenataal huisbezoek door de JGZ

Met de wetswijziging ‘Prenataal huisbezoek door de JGZ’ worden gemeenten verplicht een prenataal huisbezoek aan zwangeren en/of gezinnen in een kwetsbare situatie aan te bieden. De gemeente moet deze taak opdragen aan c.q. inkopen bij dezelfde organisatie die voor de gemeente de jeugdgezondheidszorg uitvoert.

Het wetsvoorstel voorziet niet in het aantal huisbezoeken maar voorziet in tijdige hulp en ondersteuning. Het is aan de gemeente om voor een voldoende aanbod te zorgen ter opvolging van het prenatale huisbezoek.

Het wetsvoorstel is erop gericht om al vroeg in een vroegtijdig stadium van de zwangerschap, na signalering door de verloskundig zorgverlener, hulp en ondersteuning door de jeugdverpleegkundige aan te bieden aan zwangere vrouwen en/of gezinnen in een kwetsbare situatie. Hierbij staat voorop dat het een prenatale huisbezoek op basis van vrijwilligheid is.

Het is wenselijk dat de verloskundig zorgverlener al bij de intake, vroeg in de zwangerschap systematisch vraagt naar zowel de medische risicofactoren als de sociale risicofactoren. Zo kan een afweging worden gemaakt of er sprake is van een kwetsbare situatie. Voor de uitvoering van het prenatale huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg is het belangrijk dat de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg afspraken met elkaar maken. De handreiking ‘Prenataal huisbezoek JGZ’ die in september via deze pagina wordt gepubliceerd biedt hiervoor handvatten.

In de praktijk

Hieronder vindt u een aantal inspirerende interviews en praktijkvoorbeelden van organisaties die bezig zijn met de implementatie van het prenataal huisbezoek door de JGZ.

©Fotograaf Martin de Bouter

Kracht van prenataal huisbezoek

©Margreet de Ruiter

Aanpak van de GGD Gelderland-Zuid

©Jenneke van Bussel tijdens een prenataal huisbezoek op Saba

Prenatale zorg van groot belang op Saba

Veelgestelde vragen

Via onderstaande link treft u een aantal Q&A’s rondom de wetswijziging ‘Prenataal huisbezoek door de JGZ’. Staat uw vraag er niet bij? Neem in dat geval contact op met de Dienstpostbus Kansrijke Start

Bekijk de veelgestelde vragen

Praktijkverhalen gezocht

Bent u als regio of organisatie bezig met het inrichten van het prenataal huisbezoek door de JGZ en zou u deze ervaring willen delen met andere regio’s? Stuur dan een email naar de Dienstpostbus Kansrijke Start.