Kennis & onderzoek
Onderzoek en kennis draagt bij aan het doel van het programma Kansrijke Start om meer kinderen een goede start te geven.
Waar staat je gemeente
Met behulp van de ‘perinatale atlas’ op www.waarstaatjegemeente.nl kunnen lokale coalities zien waar en in welke wijken gezinnen wonen waarvan de kinderen een verhoogd risico hebben op een minder goede start. Dit helpt hen besluiten te nemen over de gewenste lokale aanpak rondom de eerste 1000 dagen.
De indicatoren van de perinatale atlas zijn: aantal geboorten, vroeggeboorte en/of een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap, perinatale sterfte, tienermoeders, SES, kinderen met kans op armoede, kinderen in eenoudergezinnen en start zwangerschapsbegeleiding vóór 10 weken.
Met kennis bijdragen aan een kansrijke start voor alle kinderen
ZonMw draagt met verschillende (onderzoeks)programma’s bij aan een kansrijke start.
Voor de zwangerschap kun je denken aan gezond zwanger worden en het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen. Speciale aandacht is hierbij voor groepen in een kwetsbare situatie zoals tieners of jonge ouders met een niet-westerse achtergrond.
Tijdens de zwangerschap loopt er onderzoek naar een gezonde leefstijl, de rol van vaders bij de zwangerschap maar ook prenatale screening.
Na de geboorte gaat onderzoek over onder andere preventieve hulp om krachtig ouderschap te bieden, bijvoorbeeld bij licht verstandelijk beperkte ouders. Maar ook hoe je kraamzorg beter kan afstemmen op de behoefte van gezinnen.
Op de ZonMw-pagina Kansrijke Start lichten wij een aantal onderzoeken en onderzoeksresultaten toe.