Een kansrijke start voor ieder kind met SYMBA

In april heeft u al kunnen lezen over het innovatieve concept waar het winnende team op het event Samen Toekomst Maken mee aan de slag is gegaan. Bekijk hier het artikel om terug te lezen hoe dit concept tot stand kwam.

Symba werd in mei 2021 gelanceerd en wordt inmiddels met veel enthousiasme ontvangen door zorgprofessionals! Dat is niet voor niets, want Symba biedt op geheel andere, hedendaagse en leuke wijze begeleiding in het contact maken tussen moeder en kind. Wij weten dat contact maken de basis vormt voor een veilige hechting, wat natuurlijk voor ieder kind belangrijk is, maar wat nét wat meer aandacht nodig heeft bij moeders met een licht verstandelijke beperking (LVB). Daarom richt Symba zich juist op deze moeders.

Beeld: ©Symba

SYMBA is vanuit een intensief onderzoek naar de leefwereld en behoefte van deze moeders ontworpen. Met als doel om te werken aan een kansrijke start voor ieder kind door op te groeien vanuit een veilige gehechtheidsrelatie. Samen met een klankbordgroep van moeders uit de doelgroep hebben wij onszelf de missie gesteld om: 

Moeders op een laagdrempelige wijze in

Stressverhogende

Dagelijkse situaties

Contact te laten maken met hun kindje

En dat is gelukt! Het vernieuwende aan SYMBA is dat moeders op een leuke, speelse maar vooral ook zelfstandige manier dagelijks ondersteunt worden in het contact maken met hun baby:
Nieuwsgierig? Klik op deze link om te zien hoe SYMBA dat doet.

SYMBA is een guide en gebruikt muziek, fysiek contact, spel en het activeren van zintuigen om moeders te begeleiden in het contact maken tijdens verschillende terugkerende dagelijkse situaties; zoals het badje, slapen en voeden. Zo raken moeders gewend om naar hun kindje te kijken en luisteren en worden zij bewust van de signalen die hun kindje geeft. Door moeders zelf contact te laten maken worden zij sensitief en zelfredzaam in het herkennen van de behoeften van hun kindje. Zo werken zij ongemerkt aan een positieve gehechtheidsrelatie met hun kindje. SYMBA wordt gebruikt vanaf de zwangerschap of kraamtijd, tot ongeveer 2 jaar in de eigen omgeving. Op dit moment richt Symba zich nog op deze doelgroep, maar gezien de positieve reacties en de urgentie van dit thema hebben we de ambitie om Symba ook te ontwikkelen voor alle moeders maar óók vaders van Nederland.

Wij zijn sinds de lancering van dit concept met vele organisaties in gesprek om met Symba aan te sluiten op het mooie aanbod dat o.a. vanuit het programma kansrijke start al wordt georganiseerd. Organisaties zijn enthousiast om mee te werken aan de validatie en ontwikkeling van Symba. Zo kunnen zij straks werken met een tool voor een doelgroep die niet makkelijk te bereiken is en vaak buiten beeld valt, maar waarbij de zorgen om een veilige hechting vaak groot zijn.

Samen willen wij SYMBA verder ontwikkelen en testen in een pilot onder de doelgroep. Vanaf oktober 2021 kunnen wij hiermee starten als we naast de inhoudelijke samenwerking ook de financiële middelen rondkrijgen om deze app te ontwikkelen en de pilot te draaien.

Wij kijken ernaar uit om SYMBA samen te ontwikkelen, zodat wij vanaf 2022 Symba kunnen aanbieden aan alle moeders en organisaties die met deze moeders werken in Nederland.

Bent u enthousiast geworden en wilt u of uw organisatie meewerken en bijdragen aan de ontwikkeling van Symba? Laat het ons weten via appsymba@gmail.com

Team SYMBA bestaat uit:

Mijke Smit (Garage2020)

Bo Wong (Garage2020)

Saskia Mourik (Kraamzorgorganisatie Zorgvuldig)

Britt Myren (Stichting Dear Mama)