Samen stappen zetten voor een Kansrijke Start in Utrecht

Ruim 120 Utrechtse zorgprofessionals kwamen op 23 maart samen tijdens de online inspiratiesessie Kansrijke Start. De verloskundigen, huisartsen, gezinswerkers en medewerkers van jeugdgezondheidzorg en vele andere professionals bespraken hoe zij van elkaar kunnen leren en vooral ook hoe ze samen stappen kunnen zetten zodat kinderen in Utrecht veilig en gezond kunnen opgroeien.

De jonge vader

“Mijn dochter had een pittige start, en dan zie je hoe kwetsbaar een kind is. Wat fijn om dan te merken dat er een consultatiebureau is en een huisarts die voor jou klaarstaan om te helpen”.  Met die woorden trapte de Utrechtse wethouder Volksgezondheid, Eelco Eerenberg, zelf jonge vader en ervaringsdeskundige, de bijeenkomst af. Over zijn rol als wethouder vertelde hij: “Ik voel een sterke verantwoordelijkheid om samen met de zorgprofessionals passende hulp te bieden aan ouders en kinderen die dat nodig hebben. In Utrecht hebben we op dat gebied al goud in handen. Maar het kan altijd nog beter.” 

Ervaringen delen

De organisators van de bijeenkomst, Pharos, Lokalis, Raedelijn en gemeente Utrecht, lieten tal van onderwerpen de revue passeren, zoals de invloed van geldzorgen op ouderschap, de regie op een kinderwens en het ondersteunen van inspirerende wijkinitiatieven. Dit laatste ook, omdat in de Utrechtse wijken veel goede samenwerkingen bestaan tussen ouders, verloskundigen, jeugdgezondheidszorg, huisartsen, buurtteams, kraamzorg en andere partijen. Hun ervaringen werden in break out sessies volop  met elkaar gedeeld en besproken.

De organisatie vond het best spannend, om van deze online bijeenkomst een succes te maken. Gaan zorgprofessionals hier aan deelnemen in deze drukke tijden? Zou er genoeg interactie komen in de online break out sessies? Lukt het om iedereen op tijd in een Zoom- workshopruimte te krijgen? “Dat soort vragen hebben ons echt wakker gehouden” vertelt Eline Dekker, aanjager vanuit de gemeente Utrecht. “Het werk rondom die eerste 1.000 dagen, doen we echt samen met alle partijen in onze stad. Tijdens deze inspiratiesessie bleek dat weer. Ook online werkte dat goed! Ik heb zo veel mooie en inspirerende voorbeelden langs horen komen”. 

Een kleine greep uit deze sessies met een paar zeer herkenbare voorbeelden:

Handelingsverlegenheid

Een kansrijke start begint al voordat er sprake is van een zwangerschap. In de workshop ‘Nu niet zwanger’ deelden professionals ervaringen met elkaar over met het bespreekbaar maken van de timing van een kinderwens. Sanne de Loor van de GGD Regio Utrecht was mede organisator van deze workshop: “Alle deelnemers herkenden deze problematiek en gaven aan het lastig te vinden hierover een gesprek te voeren. Dat noemen we ‘handelingsverlegenheid’. De tips die zij elkaar gaven, gingen over je eigen rol pakken, het gesprek aangaan en elkaar opzoeken als je wilt afstemmen.“  

Van 'Partnerschap naar ouderschap'

Een andere sessie ging over het belang van een goede partnerrelatie tussen beide ouders en de rol van vaders. “Iedere baby verdient een goed ouderteam”, stelde Silvia van Mameren van buurtteams Utrecht (Lokalis) en daarmee opende zij het gesprek over de impact die de komst van een baby op de relatie tussen de ouders kan hebben. Maar liefst driekwart van de jonge ouders maakt een relatiecrisis door. En tegenwoordig scheiden ouders van jonge kinderen steeds vaker. 

De gratis online cursus Ouders Inc is een voorbeeld van wat kan helpen bij het gesprek tussen jonge ouders, aandacht voor elkaar en het voorkomen van zo’n crisis. Ook bij de jeugdgezondheidzorg is hier beslist aandacht voor. Daarom stelt de Utrechtse jeugdverpleegkundige Christel Kwint altijd de vraag aan jonge ouders of zij in deze tropenjaren ook nog steeds aandacht voor elkaar hebben.  

Betuttel niet

Een mooie tip kwam van Amina Berkane. Zij is een actieve bewoonster uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Naast formele zorg is er ook veel informele zorg in de wijk. Als het goed is, trekken zij samen op als wijkbewoners hulp nodig hebben: ”Benader de moeders en vaders vanuit hun kracht” adviseert Amina. “Betuttel ze niet, hoe schrijnend hun verhaal ook is. Vind ze niet zielig maar geef ze het vertrouwen terug”.

Omdenken

In de wijk Lombok werken de professionals intensief samen. Zij organiseerden de workshop ‘Vuistregels van Lombok’. Els Bremer van Raedelijn nam er aan deel. “We kwamen met elkaar op een mooi inzicht over het prenatale huisbezoek! We denken nu vaak ‘is dit een gezin dat een prenataal huisbezoek nodig heeft?’. In plaats daarvan willen we het anders gaan benaderen. De vraag moet zijn 'waarom zou dit gezin géén baat hebben bij een prenataal huisbezoek.'  Een mooie manier van omdenken”.

Deze inspiratiesessie was er één in een reeks van online bijeenkomsten over Kansrijke Start in Utrecht.  Meer informatie over de Utrechtse aanpak vind je op Kansrijke start | Gemeente Utrecht - Zorgprofessionals