Toolkit Week van Gezond Zwanger Worden

In deze toolkit vind je alles voor de Week van Gezond Zwanger Worden 

Een zo gezond mogelijke voorbereiding op een zwangerschap is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Velen zijn niet bekend met de factoren die een totstandkoming van een zwangerschap kunnen beïnvloeden en de daaropvolgende ontwikkeling van het kindje kunnen ondersteunen. Met Gezond Zwanger Worden willen we de komende jaren iedereen in de vruchtbare leeftijd met een zwangerschapswens hier bewuster van maken. Dit doen we direct gericht op de mensen zelf maar vooral ook via professionals. 

Professionals in de zorg of hulpverlening zijn waardevolle gesprekspartners voor deze groep. De bestaande vertrouwensband of de reden van een regulier consult bieden een goed haakje voor een gesprek over Gezond Zwanger Worden en het verwijzen naar goede voorlichting en handelingsperspectief hierover. Centraal hierbij staat de vraag ‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’. Afhankelijk van het antwoord op die vraag kunnen professionals met behulp van deze beslisboom bepalen waar zij mensen naar moeten verwijzen voor verdere opvolging. 

Tijdens de week van het Gezond Zwanger Worden zullen er vele mooie activiteiten georganiseerd worden om bewustzijn rondom preconceptionele gezondheid te vergroten. Denk aan webinars, interviews in (vak)bladen, schapkaarten bij drogisterijen en bij/nascholingen voor professionals. Doet u mee? Als u ook een mooi initiatief rondom de Week van het Gezond Zwanger Worden heeft, stuur dan een e-mail naar _DienstpostbusKansrijkestart@minvws.nl met informatie, dan voegen wij het toe aan het activiteitenoverzicht op deze website.

Standaard content

Hieronder vind je twee kernboodschappen over Gezond Zwanger Worden, één bedoeld voor professionals (bijvoorbeeld voor in een nieuwsbrief of op een intranet) en één voor het publiek (voor op een publieksmedium). In de communicatie naar het publiek verwijzen we naar de website Strakszwangerworden.nl van het CPZ. Hier is in verschillende talen informatie te vinden over verschillende aandachtspunten met betrekking tot Gezond Zwanger Worden.

Algemene boodschap Gezond Zwanger Worden professionals

De Week van Gezond Zwanger Worden

Wil jij komend jaar zwanger worden? Deze vraag mag veel meer gesteld worden door zorg- en hulpverleners. Deze vraag hoort bij goede zorg verlenen. Om aandacht te vragen voor de voorbereiding op een gezonde zwangerschap organiseert het actieprogramma Kansrijke Start van 17 tot en met 21 juni de themaweek Gezond Zwanger Worden. De week richt zich in de eerste plaats op zorg- en hulpverleners die dagelijks contact hebben met mensen in de vruchtbare leeftijd (óók de mannen) met een mogelijke zwangerschapswens.
Tijdens de week vinden verschillende webinars en activiteiten plaats die zorg- en hupverleners handvatten bieden om deze belangrijke vraag vaker te stellen.
Weten welke activiteiten er zijn en waar je als professional aan kunt deelnemen? Kijk dan op de Week van Gezond Zwanger Worden.

Algemene boodschap Gezond Zwanger Worden doelgroep

Wil jij komend jaar zwanger worden?

Het besluit om een kindje te willen en zwanger te willen worden, is een belangrijke beslissing.
Al voordat jullie in verwachting raken, kunnen jullie je voorbereiden op een zo gezond mogelijke zwangerschap. Je weet vast dat roken, alcohol en drugs gevaarlijk zijn voor het kindje in de buik. Weet je ook dat jullie hiermee al moeten stoppen vóórdat je zwanger raakt? En slik je medicijnen of zijn er ziekten in je familie? Dan is het belangrijk om dit al voor de zwangerschap met een arts of in de apotheek te bespreken.

Zo zorg je ervoor dat de eicel en de zaadcellen zo gezond mogelijk zijn. Gezonde zaad- en eicellen zorgen ervoor dat je kindje al in de baarmoeder een zo goed mogelijke start krijgt. Ook de kans om snel zwanger te worden, wordt groter.

Kijk voor alle tips op www.strakszwangerworden.nl.

Animatie wachtkamerschermen Gezond Zwanger Worden

Deze animatie belicht de belangrijkste aandachtspunten met betrekking tot Gezond Zwanger Worden. Aan het eind van de video verwijzen we de kijkers naar Strakszwangerworden.nl. De video is heel geschikt voor publicatie op wachtkamerschermen bij huisartsen, apotheken, verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen. De gesproken stem in de video is ook ondertiteld. De video kan ook gepubliceerd op websites en narrow casting. De animatie is alleen beschikbaar in het Nederlands.

00:00:01:03 - 00:00:05:04
Willen jij en je partner het komende jaar gezond zwanger worden? 

00:00:05:10 - 00:00:09:18
Dan is het belangrijk dat de eicel en zaadcellen gezond en fit zijn.

00:00:10:00 - 00:00:14:13
Bekend is dat je niet moet roken en geen alcohol of drugs moet gebruiken.

00:00:15:00 - 00:00:18:22
Daarnaast zijn gezond eten en voldoende beweging noodzakelijk. 

00:00:19:10 - 00:00:22:10
Maar er zijn nog veel meer dingen die jullie kunnen doen.

00:00:22:17 - 00:00:27:08
Medicijnen, een langdurige ziekte, erfelijke aandoeningen en stress...

00:00:27:08 - 00:00:30:13
...kunnen ook invloed hebben op gezond zwanger worden.

00:00:30:23 - 00:00:32:05
Twijfel je?

00:00:32:05 - 00:00:35:19
Bespreek dit met een arts of in de apotheek.

00:00:35:19 - 00:00:39:02
Daarnaast adviseren we vrouwen om drie maanden voor een zwangerschap...

00:00:39:02 - 00:00:42:02
...te starten met het slikken van foliumzuurtabletten.

00:00:46:24 - 00:00:49:03
Zorg goed voor jezelf.

Webbanners Gezond Zwanger Worden

Wil je op het intranet of op de website van je organisatie aandacht besteden aan Gezond Zwanger Worden? Je kunt met behulp van één van de webbanners een link maken naar het bericht of de pagina waarin je verder ingaat op Gezond Zwanger Worden. Je kunt de webbanner ook gebruiken om vanaf de homepage bijvoorbeeld door te linken naar de Strakszwangerworden.nl. Download via onderstaande link de webbanners. 

Webbanner Gezond Zwanger Worden 300x250 px.png

Webbanner Gezond Zwanger Worden 320 x 50 px.png

Webbanner Gezond Zwanger Worden 320 x 100 px.png 

Visuals Gezond Zwanger Worden

Er zijn negen verschillende visuals gemaakt. Zeven visualiseren ieder een aandachtspunt met betrekking tot Gezond Zwanger Worden. Bij iedere visual hoort een link naar een pagina op Strakszwangerworden.nl waar meer informatie over dit aandachtspunt te vinden is. Deze links staan hieronder onder het kopje Hyperlinks visual posts. Er zijn ook twee algemene visuals, één die verwijst naar de algemene pagina op Strakszwangerworden.nl, de ander verwijst naar Zwangerwijzer.nl.

Social post Gezond Zwanger Worden - Algemeen 

Social post Gezond Zwanger Worden - Zwangerwijzer 

Social post Gezond Zwanger Worden - Foliumzuur 

Social post Gezond Zwanger Worden - Medicijnen 

Social post Gezond Zwanger Worden - Roken 

Social post Gezond Zwanger Worden - Alcohol 

Social post Gezond Zwanger Worden - Gezond eten en bewegen 

Social post Gezond Zwanger Worden - Erfelijkheid 

Social post Gezond Zwanger Worden - Stress en depressie 

Hyperlink gebruik visual Social post Gezond Zwanger Worden

Hyperlink Gezond Zwanger Worden - Algemeen 

Hyperlink Gezond Zwanger Worden - Zwangerwijzer 

Hyperlink Gezond Zwanger Worden - Foliumzuur

Hyperlink Gezond Zwanger Worden - Medicijnen 

Hyperlink Gezond Zwanger Worden - Roken 

Hyperlink Gezond Zwanger Worden - Alcohol 

Hyperlink Gezond Zwanger Worden - Gezond eten en gewicht 

Hyperlink Gezond Zwanger Worden - Erfelijkheid 

Hyperlink Gezond Zwanger Worden - Stress en depressie 

Hashtags

#gezondzwangerworden

#kansrijkestart

#1e1000dagen 

Voorlichtingsmateriaal voor apotheken

Apotheken die aandacht willen besteden aan Gezond Zwanger Worden en medicatie kunnen gebruikmaken van onderstaande posters in A4 of A3 en A6 (geschikt voor balie-standaards)

Poster A3 Gezond Zwanger Worden apotheek 

Poster A4 Gezond Zwanger Worden apotheek 

Poster A6 Gezond Zwanger Worden apotheek 

Standaard schapkaart Gezond Zwanger Worden apotheek 

Extra

Toolkit Rookvrije start - Trimbos- instituut 

Toolkit Alcohol vrije start - Trimbos-instituut 

Sneakpreview praatplaten Gezond Zwanger en Ouderschap 

Het belang van kinderwensverkenning

Om allerlei redenen kan een sekskoppel zich niet of onvoldoende beschermen tegen een zwangerschap. Deze korte animatie van het programma Nu Niet Zwanger legt uit waarom het zo belangrijk is om met cliënten/patiënten in gesprek te gaan over kinderwens en hoe passende begeleiding geboden kan worden. Het begint met een gesprek over kinderwens.