Presentatie workshop Preventie en empowerment door kraamzorg

Ieder kind verdient de best mogelijke start en een optimale kans op een goede toekomst. Bij die start zijn vaak meerdere zorgverleners betrokken, waaronder de kraamzorg. De kraamverzorgende brengt van alle betrokken zorgverleners de meeste uren in het gezin door en heeft een signalerende functie. Zij weten wat zich afspeelt ‘achter de voordeur’. Het kennen van de risico’s en beschermende factoren in een gezin, zijn is een belangrijk onderdeel in het werk van de kraamverzorgende. De kraamzorg is daarmee een onmisbare schakel in de zorg aan gezinnen in kwetsbare situaties. Een tijdige betrokkenheid van kraamzorg maakt dat preventief wordt ingespeeld op vroege risico signalen en waar nodig het formeel en informeel netwerk kan worden betrokken. In deze workshop werd de rol van kraamzorg in de zorg aan gezinnen in kwetsbare situaties, uitkomsten van recent wetenschappelijk onderzoek (o.a. de 'ERKEN studie' en 'LIP studie') behandeld.