30 oktober – 3 november: Week van Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Van 30 oktober t/m 3 november viert het actieprogramma Kansrijke Start de jubileumweek Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil! In deze nieuwsbrief vind je het volledige programma van deze week. Daarnaast delen wij graag twee podcasts: een podcast over groepszorg tijdens de eerste 1000 dagen en een podcast over het belang van de preconceptiefase. Dit en meer lees je in onze nieuwsbrief. Nog niet ingeschreven voor de maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je hier in. Op onze socials LinkedIn, Instagram en Twitter delen we mooie inzichten, praktijkverhalen en meer!

Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

In oktober bestaat het actieprogramma Kansrijke Start 5 jaar. In deze jubileumweek van 30 oktober tot en met 3 november 2023 staan we hier feestelijk bij stil. Er is een mooie beweging in gang gezet in het land met alle lokale coalities Kansrijke Start! We blikken samen terug op deze 5 jaar Kansrijke Start. En we kijken samen met ervaringsdeskundigen, de lokale coalities en zorgprofessionals waar we met een Kansrijke Start aanpak nog meer het verschil kunnen maken in Nederland.

Samen met jullie organiseren we een week vol bruisende activiteiten voor en over Kansrijke Start. Zo zijn er dagelijks werkbezoeken gepland bij verschillende lokale coalities met het thema van die week Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil! Daarbij zijn ook de leden van de Landelijke coalitie Kansrijke Start aanwezig. Op deze pagina delen we alle activiteiten die in de jubileumweek plaatsvinden de komende week. Op vrijdag 3 november sluiten we de jubileum week feestelijk af in Utrecht. Er zijn nog een paar laatste plekken vrij. Wil je erbij zijn? Laat het weten via _DienstpostbusKansrijkestart@minvws.nl. (let op underscore).

Podcast: Kansrijke Start met CenteringZorg

Ben je nieuwsgierig naar hoe groepszorg in de eerste 1000 dagen werkt, en hoe het zorgt voor een kansrijke start en sociale basis voor gezinnen? Beluister dan de nieuwste podcast van Zwanger & Zo, waarin verloskundige Geke Beckerman en Katja van Groesen, voorzitter van Stichting Centering, met elkaar praten over CenteringZwangerschap. De podcast beantwoordt ál je vragen over prenatale (maar net zo goed postnatale) groepszorg. Zelfs de vragen waarvan je nog niet wist dat je ze had! Bijvoorbeeld: Waarom kun je gevoelige onderwerpen, zoals roken tijdens de zwangerschap, stress of huiselijk geweld, juist in een groep met (aanstaande) ouders veilig en effectief bespreken? Lees meer 

Podcast: De eerste 1.000 dagen en de preconceptiefase

De eerste 1.000 dagen zijn essentieel voor het verdere verloop van je leven. De periode vóór de zwangerschap, de preconceptie fase, doet er echt al toe. Waarom? En wat kun je als ouder doen? Daarover vertelt hoogleraar en afdelingshoofd Verloskunde en Gynaecologie van het ErasmusMCEric Steegers in de nieuwe podcast van wat ouders willen weten. Luister de podcast hier

Themasessie Lerende Lokale Monitor Kansrijke Start tijdens Themaweek Kansrijke Start 5 jaar

Op 2 november (13.30 – 15.00 u) organiseert het RIVM een (kosteloze) online themasessie Impact van kwetsbaarheid op zorggebruik en zorguitgaven. Resultaten 5 jaar monitoring Kansrijke Start”. In de bijeenkomst zullen resultaten van recente onderzoeken die van belang zijn bij lokale monitoring gepresenteerd worden. Ook delen onderzoekers en projectleiders van lokale coalities hun ervaringen met gebruik van  indicatoren uit Regiobeeld.nl/kansrijkestart.

De bijeenkomst is bedoeld ter inspiratie voor projectleiders van lokale coalities, beleidsmedewerkers, partners en onderzoekers die betrokken zijn bij lokale monitoring Kansrijke Start of de inrichting ervan. Inschrijven kan via dit formulier.

Mooie plannen voor een sociaal initiatief? Financiële Impuls Herstel Dichtbij voor initiatieven die zich willen richten op psychische kwetsbaarheid.

Voor de context van het Programma Kansrijke Start is het belangrijk dat er overal in het land sociale initiatieven zijn waar (aanstaande) ouders terecht kunnen. Waar je nieuwe mensen kunt leren kennen, waar je je geaccepteerd en gehoord voelt, waar je trainingen of fijne activiteiten kunt volgen. Waar je kunt helen en groeien. Of waar je gewoon binnen kunt lopen voor een kopje koffie.

Zijn er in jouw regio mooie plannen? Of initiatieven die wel een financiële impuls kunnen gebruiken? Breng deze financiële impuls onder hun aandacht. Indienen voor 1 november. 

De Impuls is onderdeel van het programma Herstel Dichtbij – Samen voor Mentale Gezondheid, een gezamenlijk initiatief van het Oranje Fonds en MIND. Er is binnen de Impuls ruimte voor circa 25 projecten. Naast het beschikbaar stellen van een financiële bijdrage van maximaal € 5.000, wordt er een inspiratiedag voor de deelnemers georganiseerd. Meer informatie over de Impuls vind je hier.

Workshop MIND-Atlas

30 oktober 13.00,  digitaal. 

De MIND-Atlas is een digitale kaart waarop allerlei organisaties te vinden zijn: cliëntenraden, familie- en naastenraden, cliënten- en familie- en naastenorganisaties, ouderplatforms, jongerenorganisaties, zelfregie- en herstelinitiatieven, lotgenoten- en zelfhulpgroepen, peersupport, belangenorganisaties, samenwerkingsplatforms en dergelijke. Bij heel veel van deze organisaties zijn activiteiten, cliënten, naasten, mensen met ervaringskennis en/of ervaringsdeskundigen te vinden die relevant zijn voor Kansrijke Start. In de praktijk blijken dit soort organisaties nog niet zo bekend bij Kansrijke Start. De Atlas kan hierbij helpen. Jenny de Jeu, projectleider MIND-Atlas bij MIND Platform en tevens ervaringsdeskundig adviseur bij de Spiegelgroep Kansrijke Start laat de MIND-Atlas zien en laat samen met Eefke Postma, Ervaringsdeskundig adviseur programmateam en Spiegelgroep Kansrijke Start, zien op welke wijze we deze tool kunnen benutten voor Kansrijke Start. Hier kunt u vast een kijkje nemen in de Atlas.  https://wijzijnmind.nl/mind-atlas Deze workshop is relevant voor mensen die lokaal, regionaal of landelijk werken. Meld je hier aan

Workshop Eerste Hulp Bij Ervaringsvraagstukken

31 oktober 2023, 11.00  digitaal. 

Heb je  een vraag op het gebied van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid? Ben je betrokken bij Kansrijke Start en wil je graag aan de slag met ervaringsdeskundigheid maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Of wil je graag weten hoe je in contact komt met ouders? In deze workshop staan jouw vragen centraal! Vanuit onze ervaringsdeskundigheid denken we ter plekke graag met je mee. Deze workshop wordt geleid door ervaringsdeskundigen van de Spiegelgroep Kansrijke Start. (Judith de Bruijn, Jenny de Jeu, Eefke Postma en Chiara Vanenburg). Deze workshop is relevant voor mensen die lokaal, regionaal of landelijk werken. Meld je hier aan