Gezamenlijk optreden Rijksoverheid op Negenmaandenbeurs smaakt naar meer

“Wat goed dat de Rijksoverheid aanwezig is op deze beurs met hele concrete informatie.” “Fijn om in een persoonlijk overzicht te zien wat wij, aanstaande ouders, nog moeten regelen.” “Ik dacht goed voorbereid te zijn voor mijn bevalling over een week of tien, maar veel regelwerk is nog nieuw voor mij.” Zomaar enkele van de vele reacties van bezoekers aan de Negenmaandenbeurs van 15 t/m 18 februari, die spontaan de gezamenlijke stand van de Rijksoverheid bezochten in de RAI Amsterdam.      

De persoonlijke, integrale benadering door medewerkers vanuit de ministeries van SZW, VWS en de Belastingdienst werd positief ontvangen. “Mooi te ervaren dat verschillende afzenders in één stand de Rijksoverheid gezamenlijk een gezicht geven. Sta je open voor een breed gesprek, dan verwijs je ook gemakkelijker naar elkaar door. Bezoekers hebben veelal een concrete vraag, hen maakt het echt niet uit wie deze persoonlijk beantwoordt”, vertelt Rianne Verhoeven. Zij is communicatieadviseur bij de Dienst Publiek en Communicatie van het ministerie van Algemene Zaken en als organisator betrokken bij dit gezamenlijke initiatief.

Verbindend zijn voor ouders

Een overheid die dicht bij zwangere vrouwen en hun partners staat, dat ervaart ook medewerker Dienstverlening Rachelle van Dam-Willems van de Belastingdienst. Als moeder van twee jonge kinderen kan zij zich erg identificeren met de aanstaande ouders. “Had ik zo’n persoonlijke vragenlijst voor de geboortes van mijn kinderen maar kunnen invullen”, stelt Rachelle nadat ze een jong stel hielp met de persoonlijke checklist. Ze verwijst en passant ook door om een afspraak in een balie of steunpunt van de Belastingdienst te maken voor het aanvragen van toeslagen na de geboorte. “Ook het regelen van voogdijschap of het maken van een testament zijn onderwerpen die je niet top of mind hebt. Zeker niet op de beurs, waar je veel inspiratie opdoet voor de babykamer, het geboortekaartje en de nieuwste gadgets. Ik vond het heel fijn om met neutrale adviezen de verbinding te leggen met aanstaande ouders.”

Fundament voor ieder kind

Veel aandacht in de stand krijgt het actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van VWS. Een programma dat zich richt op de eerste 1000 dagen, die al beginnen voor de bevruchting en doorlopen tot de tweede verjaardag. Iris Swaalf, communicatieadviseur van het programma, licht het belang ervan toe. “In dit prille begin leggen (aanstaande) ouders voor hun kind het fundament voor de rest van zijn of haar leven. Helaas krijgt in Nederland een op de zes kinderen geen kansrijke start bij de geboorte. Bijvoorbeeld door te laag geboortegewicht, vroeggeboorte, soms in combinatie met medische, psychische of sociale risicofactoren bij de ouders zoals stress, geweld, alcohol, ongezonde voeding of een gebrek aan liefdevolle aandacht. Zij hebben later een grotere kans op fysieke en mentale gezondheidsproblemen.”

Professionele ambassadeurs

Daarom zijn zorgprofessionals en gemeenten belangrijke partners om (aanstaande) ouders in kwetsbare situaties, indien nodig, te helpen met de juiste zorg en ondersteuning. “Dan kunnen zij hun kinderen een goede start kunnen geven met gezonde voeding, rust, warmte, veiligheid en liefde”, benadrukt Iris Swaalf. Trots voegt zij eraan toe dat het actieprogramma het afgelopen jaar een enorme vlucht heeft genomen. “We zijn op weg naar 300 deelnemende gemeenten, die het belang ervan inzien en een lokale coalitie Kansrijke Start vormen waarin samenwerkingsafspraken worden gemaakt tussen professionals in het medisch en sociaal domein, zoals de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg. Bij ons 5-jarig bestaan, in oktober aanstaande, staan we daar zeker feestelijk bij stil.” 

Meer gezamenlijke life events?

Reacties van zowel bezoekers als bevlogen standmedewerkers tonen het belang aan van dit gezamenlijke overheidsoptreden. Hoe worden deze ervaringen meegenomen naar de toekomst? Rianne Verhoeven heeft een duidelijke visie. “Neem als uitgangspunt hoe je als Rijksoverheid effectief mensen kunt bereiken. In diverse overheidscampagnes zit echt nog overlap. Daarop is mijns inziens, hoe lastig vaak ook, toch nog winst te behalen. Definieer een aantal life events voor mensen die je nóg meer gezamenlijk kunt uitdragen. Denk aan ‘eigen woning’, ‘scheiden’ of ‘nabestaande worden’. Laat daarom ons gezamenlijk succes op de Negenmaandenbeurs een goed praktijkvoorbeeld zijn voor de toekomst. Ik denk daar graag over mee”, besluit ze met een lach.