Helpdesk Ervaringsdeskundigheid van start!

Op 1 november 2023, de Dag van de Ervaringsdeskundige, lanceerden vier organisaties de Helpdesk Ervaringsdeskundigheid. Deze krijgt een plek op de nieuwe website www.ervaringskennisplein.nl. Mensen kunnen er terecht voor ondersteuning bij het zoeken, vinden en duiden van informatie over de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.

Informatie over ervaringsdeskundigheid is momenteel nog versnipperd en daarom lastig te vinden. Het Ervaringskennisplein, een nieuwe website die momenteel in ontwikkeling is, gaat daar verandering in brengen. Deze website gaat betrouwbare informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid bundelen en toegankelijk maken voor iedereen. Dat is hard nodig, want de inzet van ervaringsdeskundigen neemt toe en het beroep van ervaringsdeskundige wordt steeds meer geprofessionaliseerd.

Helpdesk

Op de nieuwe website komt ook een speciale Helpdesk Ervaringsdeskundigheid. Iedereen kan er met vragen terecht: hulpverleners, ervaringsdeskundigen zelf, cliëntenorganisaties, gemeenten, onderzoekers of andere geïnteresseerden. De helpdesk brengt je in contact met mensen die veel weten over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid en die jou kunnen ondersteunen bij het zoeken, vinden of duiden van informatie. Ze kunnen je de informatie geven die je zelf niet kunt vinden, of toelichting geven op zaken die je niet begrijpt. De helpdesk en het Ervaringskennisplein zijn het resultaat van samenwerking tussen de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), Valente, MIND en Movisie.

Mensen kunnen ook terecht bij deze Helpdesk met vragen over het vinden of duiden van informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid voor de context van het Programma Kansrijke Start.

Trainingen voor lokale mensen en organisaties die werken vanuit ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid

PGOsupport biedt gratis behapbare online modules over allerlei thema’s die relevant kunnen zijn voor het werk van mensen en organisaties die vanuit ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid betrokken zijn bij de lokale coalities van Kansrijke Start. Zoals de module belangenbehartiging of de module ervaringsdeskundigheid maar ook heel praktische modules op het vlak van communicatie.

PGOsupport biedt daarnaast nog veel meer relevante trainingen! Neem eens een kijkje op de website. En informeer vooral de lokale mensen en organisaties die werken vanuit ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid over deze trainingen.

MIND-Atlas voor het vinden van cliëntenorganisaties en ervaringsdeskundigheid in jouw regio!

In de Jubileumweek van Kansrijke Start gaf de Spiegelgroep van Kansrijke Start een workshop over de MIND-Atlas. De Atlas is een digitale kaart die heel handig is voor lokale coalities. Op deze kaart kan men belangrijke organisaties vinden om mee samen te werken vanuit ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Denk aan: cliëntenorganisaties en ouderplatforms. Maar ook bij zelfregie- en herstelinitiatieven gebeurd veel op het gebied van ervaringsdeskundigheid. Nuttige organisaties dus bij het aan de slag gaan met ervaringsdeskundigheid. Maar ook voor Kansrijke Start ouders bieden dit soort organisaties vaak een mooi aanbod. Zoals inloop, ontmoeting, activiteiten, lotgenotencontact en trainingen. En zijn dit dus op diverse manieren belangrijke stakeholders voor lokale coalities. De Spiegelgroep merkt in de praktijk dat er nog niet overal wordt samengewerkt met ervaringsdeskundigen, dat ook het aanbod van zelfregie- en herstelinitiatieven nog lang niet overal bekend is en benut wordt. Een mooi begin dus om eens te kijken in de MIND-Atlas welke parels er al allemaal zijn in je eigen regio! De Atlas vind je hier: MIND-atlas