Sociale verloskunde brengt professionals en zorg voor kwetsbare zwangeren samen

Hoe komt het dat kinderen uit Rotterdam Zuid een slechtere gezondheid hebben dan kinderen uit de wijk Kralingen? Daarover schreven hoogleraar Eric Steegers en onderzoeker Adja Waelput het boek Sociale verloskunde. ‘Je postcode is misschien wel belangrijker dan je erfelijke code.’

Verbinding

Dat inzicht deed Steegers beseffen dat goede zorg voor zwangere vrouwen zich niet kan beperken tot de aanpak van medische risico’s, maar ook sociaal maatschappelijke ondersteuning moet bieden. Daarvoor is een verbinding nodig tussen het medische en sociale domein.

‘Gemeenten moeten nadrukkelijk betrokken worden om kwetsbare zwangere vrouwen en hun kinderen een betere start te geven. Wij zijn dat ‘sociale verloskunde’ gaan noemen’. Dat is de reden dat Steegers het boek tijdens het symposium Sociale verloskunde heeft overhandigd aan Judith Bokhove, wethouder mobiliteit, jeugd(hulp) en taal in Rotterdam en aan een voor het boek geïnterviewde moeder.

Beeld: ©Levien Willemse

In het boek staan foto’s en verhalen van moeders in kwetsbare situaties.
Eén van hen zegt: ‘Ik stond er eigenlijk alleen voor, mijn vriend was altijd weg. Toen mijn zoon 9 maanden was heb ik mijn vriend het huis uitgezet, na een hoogoplopende ruzie. En toen stond ik er helemaal alleen voor. Ik had geen netwerk, geen inkomen en grote gezondheidsproblemen. Wekenlang sloot ik mij op in huis. De problemen waren zo uit de hand gelopen dat ik de deur niet meer uit durfde. Gelukkig liet de begeleidster van mijn groep voor jonge moeders mij niet vallen. Die vasthoudendheid bleek mijn redding.’

Bekijk het volledige bericht op de website van het ErasmusMC.

Meer weten over sociale verloskunde beluister dan deze podcast met Eric Steegers ‘De zorg voor zwangeren moet beter.’