Zwarte Muisjes: een taboedoorbrekende podcast over psychische problemen rond de zwangerschap

Hoezo roze wolk? Eén op de tien vrouwen krijgt langdurige psychische problemen rond de zwangerschap, zoals een postpartum depressie, angststoornis, psychose of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hoe is dat en wat kun je eraan doen? In de vijfdelige podcastserie Zwarte Muisjes spreekt journalist Maarten Dallinga met ervaringsdeskundigen en professionals.

Hoezo roze wolk? Een op de tien vrouwen krijgt langdurige psychische problemen rond de zwangerschap, zoals een postpartum depressie, angststoornis, psychose of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hoe is dat en wat kun je eraan doen? In de vijfdelige podcastserie Zwarte Muisjes spreekt journalist Maarten Dallinga met ervaringsdeskundigen en professionals.

“Er zat een verschrikkelijk monster van een ziekte in mij”, zegt Sanne, die na de geboorte van haar eerste kindje een postpartum depressie kreeg. Wanneer zij opnieuw zwanger raakt, is haar grootste angst dat het weer misgaat. Maarten volgt haar en haar partner tot na de bevalling. Gaat het nu wél goed?

Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting alleen al zo’n 23.000 vrouwen een postpartum depressie. Ook spreekt Maarten met vrouwen die rond hun zwangerschap PTSS of een psychose kregen. Zo gaat hij met Marieke terug naar de gesloten afdeling van het Erasmus MC waar zij bijna twee maanden werd opgenomen vanwege een psychose na haar bevalling. Ze mocht daar niet alleen zijn met haar dochtertje. “Alleen als de deur openging, kon ik bij mijn kind”, zegt Marieke.

De vijf vrouwen die in Zwarte Muisjes vertellen over hun ervaringen, stellen unaniem dat er een taboe rust op psychische klachten rond de zwangerschap. Met hun openheid hopen ze dit te doorbreken. Negatieve emoties zijn maatschappelijk onvoldoende geaccepteerd, vindt Sanne. “Ik durfde er bijna niet over te praten.” Maarten onderzoekt ook de impact op partner en relatie. Tim: “Ik zie de persoon van wie ik het meest houd, wegzakken in het drijfzand.” Hij is getrouwd met Maria, die op het moment van opname middenin een postpartum depressie zit. “Ik steek mijn hand uit, maar zak zelf ook steeds verder weg. Maar ik zal haar nooit laten vallen.” Twee autoriteiten in de geboortezorg – psychiater Mijke Lambregtse-van den Berg (Erasmus MC) en gynaecoloog Marieke Paarlberg (Gelre ziekenhuizen) – voorzien de ervaringsverhalen van context. Ook gaan zij in op het functioneren van de zorg. Volgens beiden zou er meer aandacht moeten zijn voor het voorkomen en behandelen van psychische klachten rond de zwangerschap. Zwarte Muisjes is te beluisteren via Anchor en podcastplatforms als Apple Podcasts en Spotify. Beluister de eerste drie afleveringen.

De serie is gemaakt in opdracht van het ministerie van VWS en onderdeel van de campagne Hey, het is oké, waarvan het doel is psychische klachten bespreekbaarder te maken. De research werd verricht door journalist Denise Hilhorst. Interviewer Maarten Dallinga maakte eerder onder meer de prijswinnende podcastseries Verstrikt en Anoniem Intiem.