Prenatale zorg van groot belang op Saba – In gesprek met jeugdverpleegkundige Jenneke van Bussel

Regelmatig delen we in de nieuwsbrief Kansrijke Start praktijkverhalen van organisaties of regio’s met hun aanpak rondom het prenataal huisbezoek. In deze nieuwsbrief reizen we af naar het Caribische deel van Nederland en nemen we een kijkje op Saba. Saba is als bijzondere gemeente onderdeel van Nederland. Jenneke van Bussel is jeugdverpleegkundige en werkt voor de duur van twee jaar op Saba. In dit interview vertelt zij over het belang van prenatale huisbezoeken op Saba.

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Ik ben Jenneke van Bussel en werk sinds 1 november 2020 als jeugdverpleegkundige op Saba. Daarvoor heb ik jaren als jeugdverpleegkundige bij de GGD Hart voor Brabant gewerkt.

Ik zag de vacature voor jeugdverpleegkundige op Saba voorbij komen en ik ben de uitdaging aangegaan. Saba is een eiland met ongeveer 2000 inwoners, de mensen zijn hier open en vriendelijk. De natuur is prachtig op het vulkanische eiland Saba, ook wel De Unspoiled Queen, genoemd!

De jeugdgezondheidszorg bestaat nu zo’n 6 jaar op Saba, dat maakt het werken interessant. Public Health maakt grote professionele stappen op een hoog level om breed taken van de jeugdgezondheidszorg op de kaart te zetten. Dat lukt goed, ouders zijn al gewend om met hun kind naar de Baby Clinic te komen. Gemiddeld zijn er op Saba 15 geboortes per jaar.

Beeld: ©Jenneke van Bussel tijdens een prenataal huisbezoek op Saba

Wat maakt het prenataal huisbezoek voor de aanstaande ouders op Saba zo belangrijk?

Op Saba is geen verloskundige en geen gynecoloog. De huisarts en Public Health begeleiden samen de aanstaande ouders. Tijdens het werken voor de GGD heb ik de scholing SPARK en Stevig Ouderschap afgerond. Dit zijn interventies die ik ook in mijn werk op Saba meeneem. Mijn collega jeugdverpleegkundige is vanuit haar opleiding geschoold om controles bij zwangeren af te nemen. We vullen elkaar goed aan. Je ziet dat er al vroeg tijdens de zwangerschap contact is met aanstaande ouder(s) en het bereik is 100%. De lijnen zijn op Saba erg kort, omdat de huisarts ook de jeugdarts is en controles bij zwangeren verricht. Ook biedt Public Health aanstaande ouders een prenatale cursus aan. Deze cursus informeert ouders tijdens enkele kleinschalige bijeenkomsten over de zwangerschap, bevalling en de start van het ouderschap. Tienerzwangerschappen, armoede of relatie gerelateerde problematiek zijn vroegtijdig bij ons in beeld. Dit zorgt ervoor dat wij aanstaande ouders als team kunnen bijstaan en hen helpen met de zaken die nodig zijn voor een goede start voor hun baby.

Wat maakt de aanpak rondom prenatale huisbezoeken op Saba uniek?

Op Saba is een huisarts aanwezig die ook werkzaam is voor de Baby Clinic en de consultaties op het eiland verzorgt, Jeugdarts. Als zwangere vrouwen 20 weken zwanger zijn gaan ze naar Sint Maarten of Bonaire voor een uitgebreide echo. Op Saba is dit namelijk niet mogelijk. Na de echo informeert de huisarts de zwangere over de 22 weken vaccinatie en de mogelijkheid voor prenatale huisbezoeken. Tijdens de afspraak bij de 22 weken vaccinatie, neemt de jeugdverpleegkundige een vragenlijst door met de aanstaande ouder(s). Aan de hand van risico factoren wordt een indicatie gesteld of een prenataal huisbezoek aan de orde is. Dit wordt besproken met de aanstaande ouder(s) en er kan een afspraak voor een prenataal huisbezoek worden gemaakt. De inrichting van het prenataal huisbezoek op Saba zoals deze er nu uitziet is deels vorig jaar opgezet. Na enige vertraging door de uitbraak van COVID gaan we nu de aanpak verstevigen.