Kennismaken met MijnKind.online

MijnKind.online is een zorgprogramma voor vrouwen die een kinderwens hebben, zwanger zijn of zijn bevallen. Haar verloskundige, gynaecoloog, kraamverzorgende, zorgverleners uit het sociaal domein zoals JGZ, GGZ EN haar partner of mantelzorgers kunnen in dit programma online optimaal en veilig samenwerken en zorginformatie uitwisselen. Zo kan haar netwerk van zorgverleners en mantelzorgers haar optimaal ondersteunen, begeleiden en tijdig signaleren en verwijzen. Anneke Dantuma, directeur van MijnKind.online, vertelt over het succes van deze digitale omgeving.

Beeld: ©Anneke Dantuma

Zorginformatie delen

“In de eerste 1000 dagen werken verschillende zorgverleners samen aan een kansrijke start. Het is dan heel waardevol als zij allemaal dezelfde zorginformatie onderling en met de zwangere of moeder kunnen inzien en aanvullen. Dat is mogelijk met MijnKind.online” aldus Anneke.

Voor kwetsbare zwangeren

Zorgverleners kunnen via MijnKind.online bijvoorbeeld al hun zwangeren screenen op kwetsbaarheidsfactoren: psychiatrische, sociale factoren en middelengebruik. Op grond van deze screening kan aanvullende zorg ingezet worden. MijnKind.online biedt het screen- en adviesinstrument Mind2Care (instrument voor vroegsignalering zwangeren) en ICHOM vragenlijsten (vroegsignalering en uitkomstgerichte zorg). De vragenlijsten kunnen thuis online ingevuld worden door de client. De uitkomsten kunnen veilig gedeeld worden in de digitale omgeving met al haar zorgverleners. Evenals een behandelplan, voorlichting en registraties van zorgverleners of registraties die de client thuis heeft ingevoerd. Een regio kan zelf kiezen welk instrument zij wil gebruiken. Ook andere screeningsinstrumenten, vragenlijsten en de uitkomsten daarvan, kunnen op maat worden ingericht en gebruikt in de omgeving van MijnKind.online. En binnenkort ook het integraal dossier van de zwangere, hieraan werken we samen met het VIPP programma Babyconnect en HINQ.

Vroegsignalering en begeleiding specifieke doelgroepen

MijnKind.online ontwikkelt ook modules voor specifieke doelgroepen. Met name voor kwetsbare zwangeren is dat belangrijk omdat MijnKind.online het vaak multidisciplinaire team van zorgverleners kan ondersteunen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het programma ‘Connect2Grow’ dat is ontwikkeld vanuit het programma Stevige Start van de Gemeente Rotterdam en het Erasmus MC. Ouders met mentale problemen en risico op een verstoorde ouder-kindrelatie worden door een team van zorgverleners gesteund en gevolgd in het vorm geven aan een gezonde ouder-kindrelatie. Anneke: “Samen met het Erasmus MC, afdelingen Verloskunde en Kinder- en Jeugdpsychiatrie ontwikkelden we een module om Connect2Grow te ondersteunen. In de module staan vragenlijsten en screeningsinstrumenten die de zwangere kan invullen, het behandelplan, registraties en verdere relevante informatie. Haar team van zorgverleners heeft toegang tot deze informatie. Uniek is dat ook de partners een eigen module krijgen”.

Beeld: ©-

Ook voor initiatieven Kansrijke Start

Op deze wijze zijn alle betrokken zorgverleners op de hoogte van de actuele situatie en kunnen zij gemakkelijker hun zorg afstemmen. Zowel de zwangere als haar zorgverleners kunnen op deze omgeving gegevens aanvullen.  Het is mogelijk om meer en op maat modules te ontwikkelen voor initiatieven vanuit het programma Kansrijke Start waarin zorgverleners uit verschillende organisaties met elkaar en met de ouders samenwerken in één veilige en digitale omgeving. Het is in korte tijd al een succes. Inmiddels gebruiken zo’n vijftien Verloskundige Samenwerkingsverbanden en de zwangeren die van hen zorg ontvangen het programma. De zwangeren en haar zorgverleners kunnen onder andere hierdoor gemakkelijker tijdig problemen signaleren en samenwerken  met een multidisciplinair team.  ‘We ontwikkelen altijd samen met de zorgverleners. Zij bepalen wat er in een module komt en hoe ze deze goed voor hen en de client kunnen laten werken’. Wilt u meer informatie? Bekijk de website, stuur een email of neem contact op via 030 - 369 08 25.

Toestemming van de zwangere

Anneke vertelt hoe het programma werkt: “Wij werken op het platform van IVIDO en HINQ, die de techniek van MijnKind.online hebben ontwikkeld. Deze techniek maakt het mogelijk dat alle gegevens die in de omgeving staan, laagdrempelig en op een veilige manier gedeeld kunnen worden. De zwangere bepaalt welke informatie elke zorgverlener kan inzien. Het mooie van MijnKind.online is dat de zwangere ook haar partner, moeder, oma, etc. toestemming kan geven om een account aan te maken en mee te kijken in (delen van) haar dossier.

Succesfactoren

MijnKind.online dankt het succes aan meerdere factoren, vertelt Anneke. “Het is heel uniek dat zorgverleners op deze manier alle systemen kunnen inzien en informatie kunnen delen met elkaar. Ongeacht vanuit welke organisatie of vanuit welk systeem ze werken. Wij vullen een behoefte op maat in, faciliteren hun proces en zorgen voor digitale samenwerking en ondersteuning. Daarnaast zijn er ook heel praktische zaken die MijnKind.online tot een succes maken. Zo zijn de prijs en het gebruikersgemak heel laagdrempelig. Je hoeft geen dure software aan te schaffen om ermee te kunnen werken. Bovendien kun je de omgeving gebruiken op mobiele apparaten, dus MijnKind.online is altijd en overal toegankelijk.”Het is  elkaar."

MedMij als standaard

Voor het opzetten van MijnKind.online is gebruik gemaakt van MedMij, dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen patiënten en zorgprofessionals. Ook zijn de ISO27001 en NEN 7510 normen behaald. Anneke: “Het gebruik daarvan is heel belangrijk. Zonder die standaarden is het niet veilig genoeg om zorginformatie te gebruiken en kun je niet met de juiste systemen op een verantwoorde manier gegevens uitwisselen. Ook zorgverleners vinden die standaarden heel belangrijk. Het geeft de bevestiging dat ze in een goed en veilig programma werken.”