Nieuwsbrief Kansrijke Start – Kansrijke Start aanwezig op de negenmaandenbeurs

De maand februari stond in het teken van weer een aantal mooie bijeenkomsten, waaronder de negenmaandenbeurs. waarbij de Rijksoverheid aanwezig was om (aanstaande) ouders op weg te helpen met hun vragen over onder andere de eerste 1000 dagen. Ook werd deze maand de eerste aflevering van de podcast 1000 dagen 1000 vragen gelanceerd. Dit en meer lees je in onze nieuwsbrief!

Nog niet ingeschreven voor de maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf u hier in. Op onze LinkedIn delen we mooie inzichten, praktijkverhalen en meer! 

1000 dagen 1000 vragen

In de podcast 1000 dagen 1000 vragen zoekt Eva Cleven naar tips en antwoorden op alle vragen waar ouders mee te maken kunnen krijgen in de eerste 1000 dagen van hun kind.

Deze podcast is voor alle ouders, aanstaande ouders en iedereen met een kinderwens en het is een hulpstuk voor alle hulpverleners, professionals en organisaties om (aanstaande) ouders te informeren over de eerste 1000 dagen, van de kinderwens en de zwangerschap tot het tweede levensjaar.

🤰🏾Het einde van de zwangerschap is de fase waarin je je gaat voorbereiden op de bevalling en het aanstaande ouderschap. In deze eerste aflevering spreekt Eva met Marieke, gynaecoloog bij de Gelre ziekenhuis over deze pittige, maar mooie periode.

🎧 Luister de podcast op Spotify of via Apple Podcasts

Kansrijke Start op de negenmaandenbeurs

Van 14 februari tot en met 17 februari was de Rijksoverheid aanwezig met een stand op de negenmaandenbeurs. In de stand konden ouders een online checklist invullen. Daaruit blijkt wat ze nog allemaal moeten regelen of waar ze als (aanstaande) ouder recht op hebben. Kwamen ouders er niet uit, dan konden zij hulp vragen in de Rijksoverheidstand. Daarnaast gingen we met (aanstaande) ouders in gesprek over het belang van de eerste 1000 dagen en wezen wij ouders op onze nieuwe podcast 1000 dagen 1000 vragen. De reacties waren enthousiast en veel (aanstaande) ouders wilden meer weten over de eerste 1000 dagen.

Week van de Haagse Kansrijke Start 2024!

Met veel genoegen delen Programmateam Haagse Kansrijke Start en Nu Niet Zwanger het programma van de week van de Haagse Kansrijke Start met jullie! De week is van 11 maart tot en met 15 maart. Bekijk hier het programma. Meer informatie over de grote netwerkbijeenkomst van donderdag en een beschrijving van de deelsessies is hier te vinden. Aanmelden kan via deze link.


Programmateam Haagse Kansrijke Start en Nu Niet Zwanger kijken ernaar uit om jullie te verwelkomen tijdens deze waardevolle week vol inspiratie en verbinding.

Regiotour 2024 ‘Samen voor een Kansrijke Start’

De regiotour ‘Samen voor een Kansrijke Start’ in 2023 was een succes! Het CPZ organiseert daarom opnieuw dit jaar een regiotour met bijeenkomsten in Den Haag, Deventer en Den Bosch op 19 en 26 maart en 9 april. Het doel van deze bijeenkomsten is om elkaar te ontmoeten, kennis te delen, gezamenlijk te leren, inspiratie op te doen over samenwerking en praktische handvatten te verwerven. De bijeenkomsten zijn bestemd voor professionals binnen het geboortezorgveld en het jeugd- en sociaal domein.

Meer informatie over het programma en aanmelden via: Regiotour 2024 ‘Samen voor een Kansrijke Start’ | CPZ (kennisnetgeboortezorg.nl)

Zet in op reproductieve gezondheid voor gezonde generaties

Vanuit goede bescherming tegen een zwangerschap kan iemand zich goed voorbereiden op een zwangerschap. Een kader van reproductieve gezondheid vanuit het levensloopperspectief van de mens geeft richting aan beleid en praktijk om daar integraal verantwoordelijkheid voor te nemen. Wanneer iedereen zich vanuit een bewuste keuze op tijd kan beschermen tegen een zwangerschap of zich daar bewust op kan voorbereiden wordt het mogelijk het aantal onbedoelde en ongewenste zwangerschappen te verminderen, de gezondheid en kansen van pasgeborenen te vergroten en zo gezondheidsverschillen te verkleinen. Het streven naar gezonde generaties in 2040 vraagt daarmee om een duurzame aanpak van reproductieve gezondheidszorg met wettelijke borging in de Wet publieke gezondheid. Lees verder 

Campagne ‘Tips voor gezonde tanden van je kind’ van start

Bijdragen aan betere zelfzorg voor het kindergebit en het tandartsbezoek van de allerkleinsten stimuleren: daarop hoopt tandartsenvereniging KNMT met een nieuwe campagne. Daarin staan basisadviezen voor een gezonde kindermond centraal. De campagne is speciaal gericht op jonge ouders met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Om deze doelgroep aan te spreken staan op de campagne-uitingen eenvoudig geformuleerde tips met duidelijke plaatjes erbij. De KNMT richt zich met name op de ouders van de allerkleinsten, omdat veel kinderen van 0 tot 4 jaar nog altijd niet in contact komen met de tandarts.

Hulp gevraagd van sociaal domein, sportclubs en scholen

In het bijzonder vraagt de KNMT medewerking aan de campagne van organisaties als (jeugd)gezondheidszorg, zorgverzekeraars en sociale instellingen als voedselbanken, wijkcentra, sportclubs en basisscholen. Zij kunnen gratis posters bestellen en gebruikmaken van uitingen voor onder andere nieuwsbrieven, social media of infoschermen. Juist via hen hoopt de vereniging ook de ouders te bereiken die hun kinderen nog niet meenemen naar de tandarts. Lees hier meer over Meedoen met de campagne

Praktijkvoorbeeld Shkorey: ondersteuning jonge Eritrese nieuwkomers

De lokale coalitie Kansrijke Start Leeuwarden zet in op het thema Gezond Zwanger Worden en heeft daarvoor een cultuur sensitieve game en groepszorg ontwikkeld voor Eritrese nieuwkomers. De game is in co-creatie met Eritrese jongeren ontwikkeld. De game biedt informatie over relaties, seksualiteit, zwangerschap, bevalling en opvoeding. Naast de game is er de pilot ‘groepszorg voor Eritrese zwangeren en (jonge) ouders’. Bij deze groepsbijeenkomsten ligt de nadruk op extra zwangerschapsbegeleiding, maar ook op het versterken van het sociaal netwerk en het vergroten van zelfvertrouwen. De bijeenkomsten worden begeleid door een verloskundige en lokale sleutelpersonen. Lokale sleutelpersonen uit de Eritrese gemeenschap maken dit project tot een groot succes. Lees hier verder over dit praktijkvoorbeeld.

CenteringZorg voor aanstaande ouders in het ziekenhuis

Ook voor ziekenhuispoli’s verloskunde zijn er veel goede redenen om te kiezen voor groepszorg aan zwangeren en hun partners: het leidt tot betere patiëntenzorg en aanstaande ouders bouwen gelijk een netwerk op. Wel vraagt dit een flinke omslag voor een ziekenhuisorganisatie. Ziekenhuis Amstelland waagde de sprong anderhalf jaar geleden en is blij met de nieuwe aanpak. Mede op basis van de opgedane ervaringen ontwikkelde Stichting Centering een handreiking om ziekenhuizen op weg te helpen. Lees meer 

Zwangere vluchtelingen hebben betere zorg nodig

De zorg voor zwangere vluchtelingen kan en móet beter, zegt onderzoeker Anouk Verschuuren. Een mentale gezondheidsscreening en prenatale groepszorg (CenteringZwangerschap) zijn veelbelovend. Wat we kunnen doen om de zorg te verbeteren, lees je in het interview met Verschuuren op Kennispoort Verloskunde.

Wil je meer informatie over de kansen en belemmeringen van groepszorg voor vluchtelingen? Lees dan het interview met Verschuuren over groepszorg op de site van CenteringZorg 

Factsheet programma Nu Niet Zwanger: 82% van de gemeenten is aangesloten

In 2018 kreeg GGD GHOR Nederland de opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) landelijk beschikbaar te maken als onderdeel van het actieprogramma Kansrijke Start. Per januari 2024 hebben alle 25 GGD’en een NNZ-team, wordt het door 82% van de gemeenten afgenomen en woont 84% van de Nederlanders in een gemeente waar NNZ wordt uitgevoerd. Sinds 2022 is het aantal instellingen dat deelneemt toegenomen met 60%, evenals het aantal aandachtsfunctionarissen. Benieuwd naar de verdere resultaten? Zie deze factsheet.

Over het programma Nu Niet Zwanger
Iedereen moet bewust en geïnformeerd kunnen kiezen om wel of geen kind te willen krijgen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het programma NNZ ondersteunt mensen in kwetsbare omstandigheden regie te nemen over hun kinderwens. Zodat zij niet overvallen worden door een onbedoelde zwangerschap.

NNZ richt zich met name op mensen met vaak een combinatie van verschillende problemen, zoals ernstige psychiatrische problematiek, verstandelijke beperking, verslaving, dakloosheid. Zij zijn vrijwel altijd in beeld van de reguliere hulpverlening. Andere voorbeelden van problemen waarmee deze mensen kunnen worstelen zijn schulden, loverboyproblematiek en ongedocumenteerd zijn. Lees meer over Nu Niet Zwanger

Nieuwsbrief programma Nu Niet Zwanger
Eind januari is de eerste NNZ-nieuwsbrief verspreid. Deze nieuwsbrief is in het leven geroepen om geïnteresseerden periodiek te informeren over de ontwikkelingen van het programma NNZ. Staat u nog niet op de verzendlijst van deze nieuwsbrief, maar vindt u dit wel interessant? Of kent u iemand voor wie deze nieuwsbrief interessant is? Aanmelden kan hier.

Website Ervaringskennisplein gelanceerd

Vind gemakkelijk informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.

Op 1 februari 2024 lanceren vier organisaties de website www.ervaringskennisplein.nl. Mensen kunnen hier terecht voor informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Ook kunnen ze via de al eerder gelanceerde Helpdesk Ervaringsdeskundigheid ondersteuning krijgen bij het zoeken, vinden of duiden van informatie over deze onderwerpen.

Informatie over ervaringsdeskundigheid is momenteel versnipperd en daarom lastig te vinden. Het Ervaringskennisplein brengt daar verandering in. Deze website bundelt betrouwbare informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid en maakt deze toegankelijk voor iedereen. Dat is hard nodig, want de inzet van ervaringsdeskundigen neemt toe en het beroep van ervaringsdeskundige wordt steeds meer geprofessionaliseerd.

Het nieuwe platform is het resultaat van samenwerking tussen de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), Valente, MIND en Movisie.

Geen brug te ver
Het Ervaringskennisplein wordt gelanceerd op 1 februari op de bijeenkomst Ervaringskennis: geen brug te ver, georganiseerd door kenniscentrum Movisie. Tijdens dit evenement kunnen hulpverleners, ervaringsdeskundigen zelf, cliëntenorganisaties, gemeenten, onderzoekers en andere geïnteresseerden ideeën uitwisselen over dit onderwerp.

Helpdesk
Via de nieuwe website kun je ook contact krijgen met een speciale Helpdesk Ervaringsdeskundigheid. Deze helpdesk brengt je in contact met mensen die veel weten over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid en die jou kunnen ondersteunen bij het zoeken, vinden of duiden van informatie. Ze kunnen je de informatie geven die je zelf niet kunt vinden, of toelichting geven op zaken die je niet begrijpt.

Wat is ervaringsdeskundigheid?
Ervaringskennis is, naast praktijkkennis en wetenschappelijke kennis een aparte en belangrijke kennisbron. De waarde ervan wordt steeds breder erkend. Ervaringskennis wordt verkregen door ondervinding, die heeft geleid tot inzicht en betekenis. Wanneer ervaringskennis is verrijkt met ervaringskennis van anderen, spreken we over collectieve ervaringskennis. 

Ervaringsdeskundigen zetten hun collectieve ervaringskennis op professionele wijze in. Daarbij maken ze gebruik van competenties die ze opdoen door training, opleiding en praktijkervaring. Ervaringsdeskundigen worden steeds vaker en breder ingezet. Bijvoorbeeld bij het aanpakken van huiselijk geweld of bij het meedenken over het omgaan met ‘opgroeien in armoede’.