Nieuwsbrief Kansrijke Start – Zevende voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer

Op 17 april heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen de zevende voortgangsrapportage Kansrijke Start en de resultaten van de landelijke monitor van het RIVM naar de Tweede Kamer gestuurd. De monitor laat onder andere zien dat de Kansrijke Start-beweging verder is doorgezet en dat steeds meer gemeenten en professionals samenwerken in lokale en regionale coalities Kansrijke Start. De  staatssecretaris schrijft in de aanbiedingsbrief dat de komende periode volop verder wordt gegaan met versterken, uitbouwen en verankeren van de lokale ketenaanpak Kansrijke Start. In deze nieuwsbrief lees je meer over de voortgangsrapportage en de monitor. Daarnaast is het actieprogramma in volle voorbereiding voor de 6e landelijke conferentie Kansrijke Start: Blijven doen wat nodig is. Dit is tegelijk ook de aftrap van de week van Gezond Zwanger Worden die plaatsvindt van 17 juni t/m 21 juni. Door het hele land zullen er activiteiten plaatsvinden. Dit en meer lees je in onze nieuwsbrief!  

Zevende voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer

Op 17 april heeft staatssecretaris Van Ooijen de jaarlijkse voortgangsrapportage Kansrijke Start en de landelijke monitor van het RIVM naar de Tweede Kamer gestuurd. De monitor van 2023 laat zien dat de Kansrijke Start-beweging verder is gegroeid en dat steeds meer gemeenten en professionals samenwerken in lokale en regionale coalities Kansrijke Start, waardoor ze snel naar elkaar kunnen doorverwijzen. Dit is belangrijk om problemen vroeg te signaleren en (aanstaande) ouders te kunnen ondersteunen. Ook de beschikbaarheid van interventies en zorgaanbod voor een Kansrijke Start is toegenomen. Het is nu nog niet duidelijk of de gezondheid van kinderen door het actieprogramma Kansrijke Start verbetert. Gezondheid hangt van veel zaken af en het kost tijd voordat maatregelen effect hebben en zichtbaar zijn.

De staatssecretaris schrijft in de aanbiedingsbrief dat de komende periode volop verder wordt gegaan met het versterken, uitbouwen en verankeren van de lokale ketenaanpak Kansrijke Start. Het actieprogramma Kansrijke Start wil bereiken dat aanstaande ouders een weloverwogen keuze kunnen maken om een kind te krijgen, gezond zwanger worden, dat kinderen zo gezond mogelijk geboren worden en dat ouders voldoende steun en mogelijkheden hebben om hun kind gezond en kansrijk op te laten groeien. Duurzame bestaanszekerheid voor iedereen begint met het creëren van een kansrijke start voor nieuwe generaties. Met een samenhangende aanpak van gezondheid, bestaanszekerheid en kansengelijkheid over domeinen heen (health in all policies) kan grote maatschappelijke winst ontstaan. De voortgangsrapportage en monitor zijn gelijktijdig verschenen met de voortgangsbrief en de monitor onbedoelde zwangerschappen.

Lees de resultaten in de 7e voortgangsrapportage - Kansrijke Start | Rapport | Rijksoverheid.nl

Conferentie Kansrijke Start: Blijven doen wat nodig is en week van Gezond Zwanger Worden!

Maandag 17 juni 2024 | 09.00 – 17.00 uur

Graag nodigen wij u ook dit jaar weer uit voor de conferentie Kansrijke Start op maandag 17 juni 2024. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden in Hotel theater Figi in Zeist.

Samen voor gezinnen blijven doen wat nodig is tijdens de eerste 1000 dagen, nu en in de toekomst. Dat is het centrale thema van de 6e landelijke conferentie Kansrijke Start. Hoe maak je het verschil voor mensen in een kwetsbare situatie en wat heb je nodig om soms buiten de lijntjes te kleuren, als de situatie daarom vraagt? Hoe kunnen professionals en beleidsmakers hierin nog beter de mens centraal zetten, creatief handelen en ruimte pakken? En hoe leren we hierbij van elkaar wat wel en niet werkt?

Tijdens de conferentie zullen inspirerende sprekers hierop ingaan en komen verschillende praktijkvoorbeelden aan bod. We staan ook stil bij wat nodig is om de Kansrijke Start – aanpak in de toekomst te behouden en te versterken; van het bloeiende begin van Kansrijke Start naar een vanzelfsprekende praktijk, overal in Nederland. Zodat we samen voor gezinnen kunnen blijven doen wat nodig is tijdens de eerste 1000 dagen, met als doel een gezonde en kansrijke toekomst voor volgende generaties.

Tevens is deze bijeenkomst het startschot voor de Week van het Gezond Zwanger Worden! (17 t/m 21 juni 2024)

Daarnaast zal er aandacht en ruimte zijn voor interactie en netwerken.
Zet deze datum alvast in uw agenda!

Het definitieve programma en de uitnodiging met link om u aan te melden volgt binnenkort, dus houd uw e-mail goed in de gaten!

Opinie: Focus op de eerste 1.000 dagen is de ultieme vorm van preventie

Juist nu de zorg steeds meer onder druk komt te staan, is inzet op een kansrijke start van levensbelang, schrijven Sanne van Eerden en Tessa Roseboom. “Hoe eerder we als samenleving investeren, hoe meer het ons oplevert.” Wat is hiervoor nodig?

De ontwikkeling die de mens doormaakt in de eerste 1000 dagen van het leven, vanaf het moment vóór de bevruchting tot aan de tweede verjaardag, vormt het fundament voor de rest van ons leven. In geen enkele andere periode bereiken we meer biologische mijlpalen dan in deze fase.

Inzet op een kansrijke start voor ieder kind draagt dan ook bij aan het opgroeien van een gezonde generatie. Het voorkomt problemen op het gebied van gezondheid, welzijn, gedrag en zorgt ervoor dat mensen mee kunnen doen op school,  op de arbeidsmarkt en in de maatschappij.

Ook zorgt het voor toekomstbestendige zorg. Immers, door problemen  te voorkomen kan de schaarse tijd van professionals en (zorg)middelen benut worden voor de zorgvragen die niet te voorkomen zijn. Lees hier verder.

Hoe staat het nu met.... de coalitie Kansrijke Start in Zeist?

We spraken met drie leden van de kerncoalitie om te ontdekken wat ze hebben bereikt. In de afgelopen vijf jaar hebben ze belangrijke stappen gezet, zoals de succesvolle pilot Start Kansrijk. Deze biedt moeders in een kwetsbare situatie waardevolle ondersteuning, zowel online als persoonlijk.

Een cruciaal aspect van het succes is de toewijding op alle niveaus, van partners tot bestuurders. De coalitie blijft in ontwikkeling, met plannen voor nauwere samenwerking met andere partners en meer betrokkenheid van aanstaande ouders, inclusief vaders

Kortom, de coalitie Kansrijke Start in Zeist toont inspirerende resultaten en blijft zich ontwikkelen om gezinnen en aanstaande ouders optimaal te ondersteunen. Lees hier het interview

Week voor de Jeugdgezondheidzorg

In de eerste week van juni organiseert het NCJ de ‘Week voor Jeugdgezondheid’. Een week waarin we beleid, praktijk en onderzoek verbinden om aandacht te vragen voor het belang van preventie voor gezonde, veerkrachtige generaties. Het thema dit jaar is ‘ruimte voor preventie’. Het is in Nederland niet vanzelfsprekend dat kinderen gezond opgroeien. Nog steeds bepaalt de plaats waar je wieg staat de toekomst van een generatie. Gezond en betekenisvol opgroeien en kansengelijkheid staan onder druk. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) staat voor de beste jeugdgezondheid voor elk kind. De onvoorwaardelijke steun van de leer- en leefomgeving waarin het kind opgroeit, levert daar een essentiële bijdrage aan. Preventief investeren in gezondheid is investeren in de toekomst van generaties.  Meld je hier aan

16 mei symposium Moeders van Rotterdam

Moeders van Rotterdam ondersteunt sinds 2016 zwangere vrouwen in kwetsbare omstandigheden. Uit de evaluatie van de aanpak blijkt dat moeders en professionals erg tevreden zijn. Maar ook dat de aanpak op sommige onderdelen nog beter kan. Moeders van Rotterdam deelt de resultaten en ambities tijdens een symposium op 16 mei.

Tijdens deze dag staan inspireren, ervaringen delen en leren centraal. Er is aandacht voor de ervaringen van moeders, coaches en verloskundigen en de meerwaarde van de aanpak. Ook worden de resultaten van het onderzoek van het Erasmus MC toegelicht. En er wordt gesproken over de ambities voor de doorontwikkeling van de aanpak in Rotterdam en in andere gemeenten.

Voor dit symposium zijn samenwerkingspartners, betrokkenen bij Kansrijke Start in andere gemeenten en andere belangstellenden welkom. U kunt zich aanmelden via https://lnkd.in/e_izAsDK. Het symposium vindt plaats van 10.00 tot 15.30 uur bij het Erasmus MC in Rotterdam.

Themabijeenkomst Lerende Lokale Monitor Kansrijke Start 28 mei as

Op 28 mei  (13.00– 14.15 u) organiseert het RIVM een online themasessie: “Van lokale naar regionale monitoring Kansrijke Start”. In de bijeenkomst wordt ingegaan op wat GALA en IZA betekenen voor monitoring Kansrijke Start. Lokale coalities monitoren steeds vaker Kansrijke Start, zoals de voortgang van activiteiten. GALA en IZA vragen meer regionale afstemming. Wat betekent dit voor monitoring? Projectleiders van twee regio’s delen hoe zij dit aanpakken. De bijeenkomst is bedoeld ter inspiratie voor projectleiders van coalities, beleidsmedewerkers, partners en onderzoekers die betrokken zijn bij lokale monitoring Kansrijke Start of de inrichting ervan. Inschrijven kan via dit formulier.

Nieuwe publicatie beschikbaar over kinderwens en wel of geen gezinsvorming - Voor en door mensen met een psychische aandoening

MIND heeft in samenwerking met OLVG onderzoek gedaan naar gezinsvorming bij psychische kwetsbaarheid. Dit onderzoek is verricht vanuit het ZonMw programma Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap. Ruim 400 mensen hebben in totaal deelgenomen aan het onderzoek. Het boekje met ervaringen dat naar aanleiding hiervan is gemaakt, is te downloaden via de website van MIND, op https://mindplatform.nl/projecten/kinderwens-en-ouderschap. Aan de hand van de thema’s kinderwens, geen kinderen, onbedoeld zwanger, ouderschap en gesprek over kinderwens zult u de eigen woorden van mensen met een psychische aandoening hierover kunnen lezen.

Wie zorgt er voor de alleenstaande moeders?

In 2023 werden ongeveer 1 op de 11 baby’s geboren in een eenoudergezin. Veelal zijn dit alleenstaande moeders. Filmmaker Julia Roeselers, zelf alleenstaande moeder, maakte een korte documentaire over hoe het is om in je eentje te zorgen voor een pasgeboren baby. Sneak Preview Kansrijke Start: tot en met 13 mei kun je de docu ‘’s Nachts word je moeder’ gratis bekijken. Ga naar deze link en gebruik als wachtwoord Centering  

Tip: Heb je te maken met een zwangere die haar kind alleen gaat opvoeden? Attendeer haar op CenteringZwangerschap: groepszorg bij de verloskundige.  Een mooie manier om meer zorg te ontvangen, waarin je al je vragen kwijt kunt én meteen andere gezinnen in de buurt te leren kennen! Ook CenteringOuderschap (groepszorg bij het consultatiebureau) is bijzonder waardevol voor ouders die alleen zijn.

Leertraject Sociale geboortezorg in het ziekenhuis (en eruit!)

Verschillende samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen, eerstelijnsverloskundigen, jeugdgezondheidszorg, kraamzorgverleners en instanties binnen het sociaal domein zetten zich in voor integrale zorg en ondersteuning voor (aanstaande) gezinnen die sociaal kwetsbaar zijn, met als uitgangspunt ‘de Juiste Zorg op de Juiste Plek’. Deze zorg wordt geleverd daar waar nodig in het ziekenhuis, en waar mogelijk daarbuiten om zo effectief mogelijk aan de behoeften van (aanstaande) gezinnen te voldoen. Het landelijk leertraject Sociale geboortezorg in het ziekenhuis (en eruit!) helpt om zeven van deze samenwerkingsverbanden te ondersteunen met het duurzaam verankeren van hun samenwerking door middel van individuele ondersteuning, landelijke inzet om structurele knelpunten te agenderen en kennis te delen. Voor het ‘leertraject Sociale Geboortezorg Ziekenhuis’ hebben we op Kennisnetgeboortezorg.nl een speciale pagina gemaakt waar we deze initiatieven delen. Bekijk de pagina hier

Agenda

16 mei                         symposium Moeders van Rotterdam    

28 mei                        Themabijeenkomst Lerende Lokale Monitor Kansrijke Start 

17 juni                        Conferentie Kansrijke Start 2024 

17 juni t/m 21 juni   Week van Gezond Zwanger Worden